Hackday-erfaringer — eller MediArena digitalt juleverksted oppsummert

Hackday-erfaringer — eller MediArena digitalt juleverksted oppsummert

Sammen med Tor Løvskogen og Tormod Bergum har jeg i hele dag sittet og niklapret på datamaskinen i for å visualisere offentlige data på MediArenas digitale juleverksted. Det ble en litt ekstra intensiv dag og før jeg runder den av vil jeg dele litt lærdom den ga.

5 lag endte med å presentere sine resultater på Landmark, deriblant oss. Velfortjent ble to vinnende lag kåret; Haltenbanken + CMR + ideas2evidence som etter min mening var soleklare vinnere med sin “Finn det gode liv i Hordaland” og Grandpeople + Grimelid + Nes med sin mer generiske datavisualiseringsapp med fokus på deling.

To fortjente vinnere av hvert sitt stipend på 20000,- som utbetales ved lansering — jeg gleder meg til å se de endelige lanserte produktene!

Et lovende og bra arrangement

Jeg vil virkelig få takke MediArena for dagens hackday, det har vært en lærerik dag rundt et viktig tema for fremtiden; Offentlige data og visualiseringen/presentasjonen av disse. Det beste offentlige på nett ligger årevis bak det private, og særlig det at data vi allerede har betalt for ikke er tilgjengelig i maskinlesbare formater er noe vi gjøre bot på snarlig!

MediArena stilte med gode lokaler på Nøstet, friske baguetter til lunsj, mandariner, kaffe og pizza til middag — akkurat slik hackende netthoder liker det! I tillegg var det dyktige mennesker som var samlet — det burde resultatene bevise. Om jeg skulle påpeke noe så er 6-7 timer litt lite tid til å både gå gjennom konseptualisering, skisser, lesing av datagrunnlag og prototyping. Jeg er ikke ukjent med hackathons/hackdays og føler man får en del ekstra ved å øke varigheten til gjerne 2 dager, eller 12-15 timer på en dag. Men det krever selvsagt mye mer av deltakerne.

Eget bidrag

Er det noe jeg er litt skuffet over så er det eget bidrag. Ikke fordi ideen var dårlig, eller fordi vi gjorde en slett jobb, men rett og slett fordi jeg legger forventningene til meg selv og de rundt meg enda høyere. Særlig det at vi mistet litt fokus og vandret litt i blinde deler av tiden ødela for hva vi hadde å presentere mot slutten. I tillegg la vi alt for liten vekt på selve presentasjonen som ble litt klein.

Selv om vår visualiseringsapp ikke taler godt nok som levende prototype alene så kan du se vår prototype på visualisering av Bergen kommunes budsjett. Selv om den ikke gir særlig verdi i nåværende form tror jeg ikke vi er mer enn noen dager jobb videre fra å være en veldig elegant budsjettvisualisering, så får vi se om vi klarer å finne de dagene.

Lærdom til neste gang

  • Skriv presentasjonen først!
  • Hold presentasjonen i teamet, seriøst, for hver endring.
  • Tenk stort!
  • Prototyp smått!
  • Fokus, fokus, fokus!

Det er hva jeg tar med meg videre til neste gang jeg deltar i/arrangerer et intenst hackathon/hackday.